Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





BHD 2017 - KATOLÍCI A PROTESTANTI

20.04.2017 18:00-20:00 Štvrtok

Miesto konania: Divadlo Malá Scéna STU, Bratislava, Dostojevského rad

  • Čo spôsobil príchod protestantizmu do Bratislavy?
  • Akú úlohu zohrali jezuiti pri rekatolizácii?
  • Pomohla reformácia alebo protireformácia rozvoju vzdelanosti?

Hostia: Jozef Haľko, Štefan Holčík

Téma reformácie dokáže aj po 500 rokoch vyvolať zvedavosť aj polemiku. Z príležitosti aktuálneho jubilea sa chceme s dvoma poprednými odborníkmi na históriu Bratislavy bližšie zamerať na dejiny reformácie a protireformácie v tomto meste.

Obdobie príchodu reformácie do našich krajov sa kryje práve s dobou, keď sa Bratislava po bitke pri Moháči a obsadení veľkej časti Uhorska Turkami stala hlavným mestom Uhorského kráľovstva. Zohrávala preto dôležitú úlohu i pri náboženských konfliktoch, protihabsburských povstaniach uhorskej protestantskej šľachty i rekatolizačných snahách jezuitov.

S našimi hosťami sa poberieme do doby, keď sa reformačné myšlienky Martina Luthera začali šíriť a postupne usadzovať v Bratislave. Budeme sa rozprávať o obsadení Bratislavy Betlenovými vojskami a premene Dómu sv. Martina na evanjelický kostol. Zaujímať nás bude príchod jezuitov i uršulínok a ich snahy o katolícku obnovu a tiež prenasledovanie protestantských kazateľov a pridelenie evanjelických kostolov katolíkom po porážke tzv. Vešeléniho sprisahania. V diskusii sa zameriame aj na kultúrne a náboženské diela, ktoré vzájomné súperenie katolíkov a evanjelikov Bratislave prinieslo.

http://www.hanusovedni.sk/program/reformacia-a-protireformacia-v-bratislave/


BHD 2017 - KATOLÍCI A PROTESTANTI

Organizátor: Spoločenstvo Ladislava Hanusa, www

Akciu pridal/a: Juraj Vlk, 13.4.2017 09:23

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...